Beccus Karlavagn - Det magiska året

 

Det magiska året

Image © Beccus

Här har jag samlat ihop högtiderna och några av dess traditioner, som förekommer på det magiska årshjulet. Mellan dem finns exempel på andra magiska tillfällen under året. Trevlig läsning!

 

Samhain/Halloween

Photo © Beccus

(/All Hallows Eve/Allhelgonaafton/De dödas fest) infaller 31 oktober.

Här anses årshjulet knyta ihop sitt slut med början. Därför räknas Samhain i magiska traditioner som "nyår". Det är också en eldfest och allvars högtid. Nu övergår skymningstiden till skuggtiden.

Detta är den natt på året, då slöjan mellan vår värld och mystikens, är som tunnast. Det går upp som "glipor" eller områden där dimensionerna upplöses och går i varandra. Det blir möjligt att passera åt båda håll.

Enligt den gamla keltiska mytologin samlade dödens härskare Samhain denna natt ihop alla själar som dött under året och förde dem från dödsriket (även kallat Avalon) till himmelriket. Brasor tändes och magiska ramsor mässades för att skydda de döda mot onda andar.

Man lär också ha gröpt ur rovor och skurit ut ansikten på framsidan av dessa, för att sedan lägga glödande kol i dem. Dessa "ansikten" skulle skrämma demoner som tagit skepnaden av djur; b. la katter. "Ansiktena" hjälpte också de döda till himmelriket.
"Jack o’ lantern" brukar den här typen av lyktor kallas, efter en legend om smeden Jack, som varit så ond i livet, att han efter sin död inte kom till ro. Han fick irra omkring på jorden och för att se var han gick, lade han glödande kål i de urgröpta rovorna han ätit.

Från början firades Samhain på Brittiska öarna. Vid Kristendomens intåg förändrades många av de keltiska traditionerna. Det folkliga firandet blandades med det kristna och det var i en sådan blandning det kom till USA på 1800-talet.  I USA förändrades Halloween ytterligare till barnens spökfest med godis. (Ett fenomen som ju också blivit allt populärare på senare år här i Sverige.) I USA byttes de utskurna rovorna ut till pumpor.

Tvärtemot vad många oinvigda tycks tro, handlar inte Samhain om att dyrka onda makter på något vis! Ur Samhain har en del tagits till Allhelgona och en del till Halloween. Namnet Halloween kommer ur All Hallows och Hallowmas som ombenämnde helgen, efter att kyrkan gjort några ändringar. 31 oktober blev så småningom känt som Halloween.

På Samhain minns man de som gått bort, och tänder ljus som man ställer i fönstren för att hjälpa de dödas själar att hitta till himmelriket. Man kan tända eldar i samma syfte, och för att skydda sig själv och de döda mot onda makter.

Denna natt är perfekt för all form av kontakt med andevärlden. Också för att undersöka sina tidigare liv. Spådom brukar ha extra träffsäkerhet på Samhain. Passa på att spå dig för hela det kommande året!

På Samhain kan man genomföra ritualer där man offrar mat till de döda och hjälper dem över till himmelriket. Man hyllar sina förfäder och deras visdom. Pynta hemmet med orange och svarta ljus och ljuslyktor av pumpor eller rovor.

Samhains färger är svart och orange.

Passade mat denna högtid är förstås baserad på pumpa. Nötter, kål och rotsaker likaså.

Samhain tillhör elementet jord.

Vägledning till firande av Samhain och de andra sabbaterna, hittar du på denna sida; Fira Årshjulet.

 

Anders-dagen

Infaller 30 nov. "Om Anders braskar, ska julen slaska." Denna väderspådom fungerar även omvänt; att om Anders-dagen slaskar, så braskar julen.

 

Lucianatten

(-natten mellan den 12:e och 13:e december) är årets farligaste natt. Allsköns otyg är i farten. Det lär till och med vara en farligare natt än Samhain. Sju frukostar ansågs normalt den här morgonen, som en slags motvärn mot onda ting. På medeltiden inföll vintersolståndet på Lucia och därför var denna natt som längst och därför farlig.

I stora delar av Norrland uppträdde Lucia som vittrornas stammoder Lilith. Hon var helt vit med en brödspade i varje hand. Den natt då Lucia hade makten skulle man vara försiktig att gå utomhus.

Förr trodde man att troll förvandlades till stubbar eller stenar om de träffades av solstrålar. Under Lucia-natten kunde trollen återfå sin ursprungliga skepnad.

 

Yule/Vintersolståndet

Photo © Beccus

(/Midvinter/Höknatten/Thomasdagen/Tomasmässan/Tummesmässe/Tomedag)

 

Infaller omkring 21 december.

Nu är natten som längst och dagen som kortast. Nu firas att det mörka och kalla börjar gå mot varmare och ljusare igen!

Ordet Yule sägs vara släkt med "jul." Många förkristna kulturer har ansett att deras gud/ar fötts denna tid på året. Enligt Wicca föds guden av gudinnan vid Yule.

Ritualer i återfödelsens tecken går hand i hand med Yule. Eller varför inte hjälpa till att åkalla de ljusare tiderna?

Hemma kan man pynta med gran- eller tallkvistar, revlummer, nötter, järnek, mistel och röda äpplen. Mörkgrönt och rött är passande färger.

Mat baserad på frukt, nötter och kryddiga kakor kan passa.

Yule tillhör elementet jord.

I runkalendern är denna dag betecknad av två korslagda, kvistade träd. De var "julruskor" och dem brukade man resa utanför huset i denna tid på året, långt före julgranen kom.

Som med alla solståndsdagar, var denna dag viktig. Solen och hela skapelsen stod för ett ögonblick stilla, trodde man, men man kunde i förväg inte veta exakt när detta inträffade. Därför gällde det att vara försiktig; man fick inte göra någon "kringgärning"; d.v.s. något arbete där något gick runt. (T.ex. spinna eller kavla deg.)

Natten vid Vintersolståndet kallades också för Höknatten. Man sa att göken under sommaren förvandlades till hök och att den under Höknatten blev stor och skräckinjagande. Som sådan kunde den hacka ut ögonen på folk. Om man skulle vistas ute på Höknatten var det bäst att man hade både bibel och stål med sig. Hade man sett en häst, ko eller gris springa ute i mörkret, var man tvungen att hålla sig inne, annars skulle tråkigheter hända. Det var nämligen underjordiska djur man sett.

Vägledning till firande av Yule och de andra sabbaterna, hittar du på denna sida; Fira Årshjulet.

 

28 jan, 30 jan, 6 feb:

Väderspådom: "Carl spår, Gunhild rår, men Dorotea bestämmer." Det betyder att det väder som råder när Carl har namnsdag 28 januari, ska också råda i sex veckor framöver. Ifall vädret skulle ändras relativt snabbt, så garderar man sig med att vädret kanske blir som på Gunhild den 30 januari. Om inte heller det håller, så bestäms vädret definitivt när Dorotea har namnsdag den 6 februari.

 

Imbolc/Imbole/Kyndelsmässodagen

Image © Beccus

Infaller den 2 februari. Med denna dag anses vintern vara slut och våren komma. Det ses också som gudinnans dag.

Imbolc är en ljusets och kvinnlighetens högtid och eldfest. Ljuset och värmen är på väg tillbaka. Med denna dag är skuggtiden slut och gryningstiden tar sin början. Man kan tända ljus och eldar, samt genomföra ritualer i syfte att återuppväcka fruktbarhetens tid och åkalla värme och ljus.

Fundera på vad du vill förbättra hos dig själv. Detta är inte bara en högtid för kvinnligheten och fruktbarheten och ljuset och värmens återkomst. Det är också tid att rannsaka sig själv och vidareutvecklas. Gudinnan Brigit (/Brighid) är aktuell. Om du vill fira henne (eller annan gudom) gör du det. Pynta med vita blommor och saker i glas eller silver. Mat med äpplen passar bra till denna högtid.

Imbolc tillhör elementet eld.

Förr sa man: "Kyndelsmässotö ger fruset korn och ruttet hö."

Vägledning till firande av Imbolc och de andra sabbaterna, hittar du på denna sida; Fira Årshjulet.

 

Matteusmässodagen

Infaller 24 februari. Då ansåg man förr i tiden att halva vintern hade gått.

 

"De 40 martyrers dag"

Infaller den 9 mars. Om det var frost denna dag, kunde man förvänta sig samma väderlek 40 dygn före midsommaren.

 

Ostara/Eostre/Vårdagjämning

Image © Beccus

Infaller 20 - 23 mars. Nu är dag och natt lika långa. Det är nu som vintern märkbart börjar få kapitulera för sommaren. Det är vår på riktigt! Ostara ses också som vårgudinnans dag. Man firar vår, fruktsamhet och nybörjan.

Denna högtid liknar den kristna Påsken. Seden att äta ägg stammar dock från betydligt längre tillbaka än kristendomen. Eftersom höns är mest produktiva denna tid, blev ägg en billig föda.

Man kan genomföra ritualer med syfte att spegla sig i våren och få energi av denna. Kanske vill du fira Gudinnan Eostre (/Ostara). Eller bara fira att våren och fruktbarhetens tid, verkligen bryter igenom på allvar?
Kläd hemmet med vårblommor, ägg, björkris, vide, gröna växter och annat som symboliserar våren och fruktsamheten. Pastellfärger, grönt och ljusgul ger den rätta stämningen. Mat med ägg passar förstås nu.

Ostara tillhör elementet luft.

Vägledning till firande av Ostara och de andra sabbaterna, hittar du på denna sida; Fira Årshjulet.

 

Beltane/Valborgsmässoafton/Majdagen

Photo © Beccus

Natten mellan 30 april och 1 maj är en spöknatt och en eldfest. Med Beltane tar gryningstiden slut och ljustiden inleds. Detta är en förenande högtid; mellan man och kvinna, gud och gudinna. Kärleken blomstrar och det är inte undra på att så många gifter sig omkring denna tidpunkt på året. Fruktbarhet, förening och havandeskap är nyckelord för denna högtid. Den som vill utformar ritualer runt detta.

Det är ju först nu, framåt maj månad, som det här uppe på våra breddgrader börjar bli grönska på allvar. Att fira Beltane kan därför vara ett sätt att välkomna sommarens halvår; den tid som kommer att sjuda av liv och grönska!  Den svenska motsvarande traditionen, ser man ju i Valborgs- och majbrasorna. "Vintern rasat ut bland våra fjällar...."

På Beltane kan man genomföra ritualer med ovanstående syften.
Varför inte binda kärleksband? Fläta kärleksband i garn (eller något annat material) och fäst runt din älskades handled. Han/hon ska fläta ett och sätta runt din handled. Ha sedan en romantisk kväll. På detta sätt binder ni både fysiska och psykiska kärleksband. Vill ni göra överkursen, så låna en bit från den Wiccanska handfästningen; Knyt ihop era handledsband med varandra och spendera ett helt dygn med partnern hela tiden precis intill.

Beltane är en eldfest. Man kan tända eldar och låta dem brinna hela natten, för att sen använda askan till den sista vårsådden.

Pynta i rött, vitt och grönt. Lämplig mat är mjölkprodukter; tex. ost, gräddfil, creme fraiche, glass, yoghurt.

Beltane tillhör elementet eld.

Förr släppte man ofta på majdagen ut kreaturen på sommarbetet. Ett förkläde skulle bredas ut på den tröskel de skulle gå över. Medan djuren gick över förklädet sa man: "Så många som ni nu går ut, så många ska ni komma in igen." På så sätt skulle man få reda på alla djuren igen, när hösten kom.

Dans runt majstången förekom ursprungligen denna tid. Majstången (manligt) i jorden (kvinnligt) står för fruktbarhet.

Vägledning till firande av Beltane och de andra sabbaterna, hittar du på denna sida; Fira Årshjulet.

 

Maj månad

Förr sa man: "Maj våt och kall, fyller bondens lador all."

 

Litha/Sommarsolståndet

Photo © Beccus

Infaller 20 - 23 juni. Nu är dagen som längst och natten som kortast. Detta är en ljusets och sommarens högtid. Allt i naturen når sin höjdpunkt. Nu tisslar och tasslar det i minsta lilla vrå; både av naturliga och övernaturliga väsen.

Traditionellt hoppar man över en liten eld för att vara fruktsam hela året.

Passa på att vara ute och ta emot all livgivande energi. Den behövs sedan för vintern. Litha är ett särskilt bra tillfälle att utöva all slags magi. Särskilt då utomhus! Utnyttja de många soltimmarna. Nu står solen i fokus.

Pynta med rött och sommarens rikedom. Nu finns en uppsjö bara av blommor att välja bland.

Färska örter, grönsaker och bär är mat som passar denna högtid.

Litha tillhör elementet eld.

Vägledning till firande av Litha och de andra sabbaterna, hittar du på denna sida; Fira Årshjulet.

 

Sjusovardagen

Infaller 27 juli. Denna dag siar om sju veckors väder.

 

Petter Fäng-dagen/Per-dagen

Infaller 1 augusti. Detta var förr en minnesdag. Man trodde nämligen att det var denna dag som aposteln Petrus blivit fängslad. Om man var mån om sin hälsa, skulle man inte tvätta eller kamma sig på Petter Fäng. Inte heller skulle man ordna med kommande säsongs fångstredskap. Om man gjorde det, skulle det leda till dålig fångst. På Petter Fäng-dagen skulle man göra så lite som möjligt, men man fick ändå inte vara sysslolös, för då kunde man få klåda i händerna. Om man skapade eller förberedde en produkt, tex. bakade bröd eller skördade, skulle det man gjort räcka dåligt.

 

Lammas/Lughnasadh

Photo © Beccus

Infaller 31 juli – 2 augusti. Lammas är en tacksägelsedag och skördefest. Det firas med sensommarens rikedom av vad jorden har att erbjuda. Ljustiden avslutas och skymningstiden tar vid.

Nu samlas det för vintern. Plocka det som är moget och konservera det för att ha under resten av året. Ta vara även på kärnor och frön. Plantera dem direkt eller spara för senare bruk.

Man kan tex. pynta med sensommarens blommor, vippor av olika sädesslag, grönsaker och frukter som hunnit mogna, eller varför inte en korg med nybakat bröd. Guld, gult och grönt tillhör högtidens färger.

Mat som passar på Lammas är spannmålsprodukter, frukter, grönsaker och bär (gärna fläder). Denna högtid brukar man baka eget bröd och äta för att bli ett med Lammas.

I ritual kan man hylla rikedomen och tacka för den. Tacka för det du faktiskt har. Det är inte alla i världen som har det lika bra. Förr i vårt land, var det inte självklart att gå till en affär året runt, och handla det man behövde. Att en god skörd lyckades bärgas, var (och är) av enormt stor betydelse. Vad ska man annars leva av? Här kommer ett firande av skörden in.

Lammas tillhör elementet jord.

Vägledning till firande av Lammas och de andra sabbaterna, hittar du på denna sida; Fira Årshjulet.

 

Larsmäss

Infaller 10 augusti. Om solen sken klart denna dag, kunde man vänta en mild höst, men en sträng vinter.

 

Bartelsmäss

Infaller 24 augusti. Denna dag ansågs förr vara den första höstdagen. Då var det lämpligt att gräva upp järnört. Järnörten fungerade som ett bra motgift mot galna hundar.

Det väder som rådde denna dag, skulle råda hela hösten.

 

Mabon/Höstdagjämning/Avalons fest

Photo © Beccus

Infaller 20-23 september. Dag och natt är lika långa. Vi går mot allt mörkare tider och skördetiden är slut. De absolut sista föreberedelserna för vintern görs nu. Äpplen skördas och äts som en symbol för förnyelse. Det vissnar och dör nu i naturen, men allt kommer att födas åter. Detta är en allvarets högtid.

Mabons färger är mörkröd, orange, blå och brun. Dekorera hemmet med vissnande löv i flammande färger och äpplen som förnyelse-symbol.

Mat baserad på majs, bönor, potatis och svamp är lämplig denna högtid. Drycken är vin.

Till Mabon hör ritualer för förståelse, för att det som dör lämnar plats för nytt liv.

Mabon tillhör elementet vatten.

Vägledning till firande av Mabon och de andra sabbaterna, hittar du på denna sida; Fira Årshjulet.

 

Mickelsmäss

Infaller 29 september. Förr skulle man denna dag ta in kreaturen från sommarbetet. Detta gällde även hästarna, om man ville se till att ha dem fina i pälsen under vintern.

Den räv som fälldes denna dag, betydde magiskt mycket för jakten. Man sålde aldrig pälsen från en sådan räv, eftersom rävens vinterpäls aldrig ansågs färdig förrän den 30 november. Däremot använde man den själv; håren togs bort från skinnet och därefter skars skinnet i småbitar. Småbitarna satte man in i jakt- och fiskeväskor och rockar. På så sätt ökades jakt- och fiskelyckan radikalt.

 

Calixtusdagen

Infaller 14 oktober. Denna dag ansågs tillsammans med påföljande natt vara det första vinterdygnet. Då fick inget kringgärdas. Med det menade man att man inte fick syssla med saker där något gick runt. Man fick heller inte föra något bort från gården. Om man gjorde det, kunde det gå illa med djuren under vintern. 

Text, photos and images © Copyright Beccus 2003 - 2013

Till Index - Beccus Karlavagn

All photos and images on this page © Beccus
Text © Beccus
Background © Beccus

Observera att allt jag har copyright på stannar här! Läs mer om vad som gäller här.

Background © Beccus