Beccus grundtankar kring magi

Photo © Beccus

På denna hemsida behandlar jag de synsätt och tillvägagångssätt i traditionell häxkonst och magi, som jag följer. Det finns något undantag, men det är alltså inte i första hand religionen Wicca som denna hemsida handlar om, då jag inte är wiccan själv. (Ibland tycks folk nämligen få den uppfattningen.) Det finns många magiska traditioner runt om på olika håll. Man tar själv till sig det man tycker är "rätt".

Egentligen tycker jag inte jag ska behöva säga detta, men:
På denna hemsida behandlas alltså riktig magi. En del tror att det fiktiva man ibland ser på film eller tv, speglar det äkta magiska arbetet. Så är inte fallet! Generellt sett ges i dessa filmer eller tv-program en helt annorlunda bild av magi. Dessa program eller filmer är till för att underhålla. Inget fel i det, men blanda bara inte ihop det med riktigt magiskt arbete!

Magi vill jag beskriva som läran om energier; hur du genom enkla medel kan styra saker och ting i en särskild riktning. Och allt är uppbyggt av energi….

Det kan kännas som att det är något "speciellt" med vissa saker. Det liksom bara "finns" där. Det är magi! Magi finns överallt! I örter, stenar, snäckor, smycken, träd, vatten, eld, luft, jord, solsken, sång, musik, ord………. Listan är oändlig. Det är bara för dig att ta för dig! Man behöver inte vara född med någon särskild "gåva", för att kunna använda sig av magin. Alla har tillgång till kraften. Det gäller bara att söka den, såvida den inte redan sökt dig.....

Nej, jag tror inte på magi...
Många är de som säger sig inte tro på magi. Ändå verkar det som många av dem ändå har sina "tur-prylar", inte lägger nycklarna på bordet, vägrar gå under en stege osv... Saker som jag i allra högsta grad tycker hör till magi! Dock vill jag poängtera: Alla får tro eller inte tro på det de vill! Jag återkommer till detta längre fram i texten.

Gå varligt fram
En varning: All magi ska man vara försiktig med. Man ska aldrig ge sig in på något man inte behärskar! Vare sig det gäller besvärjelser, ritualer eller vad det nu kan vara. Utformas något fel, kan den ge helt andra effekter än vad du tänkt dig. Därför ska man ALDRIG ge sig in i magi man inte kan hantera! Och den enda som vet vad man behärskar, är man själv. Därför tränar du dig fram i ditt magiska arbete, undan för undan. Du kommer att kunna utforma dina egna besvärjelser, ritualer eller vad det nu månde vara, när du är tillräckligt mogen/erfaren. :-)
Man ska ha respekt för magin och använda sitt sunda förnuft. Är man det minsta osäker på något, så avstår man tills man känner att man kan. Det finns tex. massor av bra litteratur att hämta grundkunskaper från, och man övar sig fram bit för bit.
Du känner när du är redo att prova den eller den saken. Det finns ingen stress; Det är din resa!

Något mer väl värt att nämna, med tanke på ovanstående: Bara för att någon annan skrivit en ritual eller besvärjelse, behöver den inte vara bra. Den kanske inte alls passar dina magiska mål och syften. Inspireras gärna av andra; det är inget fel i det. Men det är du själv som ansvarar för ditt eget utövande.
Du kommer att kunna utforma dina egna besvärjelser och ritualer när du är tillräckligt mogen/erfaren att också uttala dem. :-) Ibland får jag mail från folk som kan ha de mest fantasifulla ursäkter, för att jag ska skriva ner besvärjelser och dyl. åt dem! Men som sagt, är man redo, så kan man göra det själv! På denna hemsida har jag på ett par ställen givit exempel på besvärjelser och ritualer. De är just EXEMPEL och det har jag också angivit. De är nämligen till för vägledning. Om man vill använda dem, gör man smartast i att skriva om dem lite till det egna syftet, för bästa resultat. Skräddarsytt för det egna magiska målet, är alltid bäst.

Magisk information
Inom dig har du en ocean av kunskaper! Din intuition och dina framforskade tillvägagångssätt, är nyckeln till många magiska recept! Vissa talar ibland om att kunskap av det här slaget till viss del finns nedärvd från tidigare generationer och går att ta fram någonstans där djupt inifrån. Så, låt det du egentligen kan och vet i ditt inre komma fram, låt dig inspireras, läras, utvecklas. Låt den nedärvda informationen vakna till liv igen. Låt naturen tala till dig.

Skada ingen
En viktig magisk lag är att; "gör vad du vill, men skada ingen!" Om du följer den, kan du komma långt! Det du magiskt ger ut, får du minst tredubbelt tillbaka. Gott som ont. Tänk därför väl på dina magiska syften och mål för att undvika obehagligheter! Jag är av den åsikten att man aldrig ska blanda in andra i sina magiska mål och syften. Med det menar jag direkt inblandning. OM något skulle gå snett, är det ju skönt att inte riskera att skada andra, eller hur? Skada aldrig andra med din magi!

Magi "på modet"
Nu för tiden kan man nästan säga att det blivit "modernt" med magi. Detta på både gott och ont. Gott, så tillvida att gammal kunskap som börjar gå förlorad, kan återupptas och kommas ihåg bättre för framtiden. Nackdelen kan vara att folk inte bryr sig egentligen, utan bara vill verka "häftiga" eller nåt i den stilen. Men så småningom blåser nog detta mode över. (Intresset för ockulta ämnen har gått i modevågor även förr.) Förhoppningsvis finns då bara ökad kunskap kvar. Och det är ju något bra!

Ingen "tuff grej"
Om man vill hålla på med magi bara för att "få utöva en massa ritualer och besvärjelser", har man fått alltihop om bakfoten! Magiskt arbete är ingen "tuff grej" man gör för att skryta för kompisarna. Om man tror det, bör man verkligen titta närmare på information om magiskt arbete! Tex. läsa ordentligt på denna hemsida till att börja med...

Upp till var och en vad man vill tro på
Så till något som jag tycker är viktigt, när man ger sig in i den ockulta världen: Det finns inget som säger att du måste tro på det eller det. Det avgör var och en. Och om du inte riktigt vet om du tror på ett särskilt fenomen t.ex., så gör väl det ingenting? Man måste inte ta ställning. En dag kanske du får bevis på att en särskild sak existerar. Eller också bevis på motsatsen. Eller också får du aldrig veta. Vissa anser tex. bestämt att spöken finns, medan andra anser att de absolut inte finns. Ingen annan har rätt att tala om för dig vad du ska tro på. Det avgör du själv. Du har heller inte rätt att tala om för andra vad de ska tro på. Låt sökandet och kunskapsletandet vara något roligt, inte något som genererar måsten och tvång.

Nybörjare och villrådig
Många skriver till mig och frågar om allt möjligt gällande ockulta ämnen. Ett vanligt bekymmer är att man som novis har många frågor och är hemskt nyfiken, men inte vet var man ska börja. Mitt råd är att utforska de ämnen man är intresserad av, om det så är kristaller, spådom eller vad det kan vara. Man kan låna böcker om de ämnen man är intresserad av, för att lära sig mer och få svar på sina frågor. Det går ju också att köpa de böcker man tror sig ha mycket glädje av.

Mitt tips är alltså att läsa på och lära sig mera. Kanske finner du det inte alls intressant om du börjar gå på djupet? Eller också faller det pusselbitar på plats! Låt dig utvecklas och se var du hamnar. Det kan ju faktiskt bli var som helst! Lär dig mera och fortsätt utforska. Kanske finner du traditioner och teorier, som du känner att du kan ta till dig. Lär dig mera om de saker du intresserar dig för, och prova dem när du är redo: Tex. pröva kristallerna och se vad du tycker om deras egenskaper, prova något spådomssätt, prova att meditera, utforska om du hittar något av de väsen du ev. tror existerar, eller vad du tycker är intressant. Prova att kontakta dina skyddsänglar/andliga guider och se om du hittar dem/får svar. Många människor brukar få en puff framåt om de finner ett andligt hjälpväsen att kommunicera med och som de kan rådfråga.

Att vara fascinerad av dessa ämnen och undra en massa, är ju det som driver ens sökande framåt. Själva sökandet, kunskapsletandet och utforskandet, tycker jag är det intressanta i sig! Det finns inget som säger att man måste ha bildat sin uppfattning på en gång, om hur det ligger till med vissa saker. Utforskandet är själva grejen!

Din egen magiska vrå
Slutligen ett tips om du känner att du vill välja den magiska vägen här i livet: Varför inte skapa din egen vrå med det som är din magi? Det hjälper dig i dina magiska avsikter. Välj ut saker som du tycker om och som ger dig något. Placera dem på en plats i ditt hem där du kan beskåda, begrunda, meditera. Tillbringa en stund där varje dag. Sakerna behöver inte ha en märkvärdig plats. Det kan vara i en hylla, på ett bord, i en låda, ja nästan vad som helst. De saker du lägger där, kan i princip vara vad som helst som tilltalar just dig; en snäcka, en blomma, en sten, en amulett, ett foto, ett smycke, en symbol i någon form, en gåva, ett minne……..

Låt din magiska vrå stärka dig, inspirera och hjälpa dig framåt i livet. Låt den skänka dig trygghet och säkerhet. Här kan du också sitta och utöva magi för mer specifika syften. Din magiska vrå kan fungera som så mycket mer, än bara en "hjälp på traven".

Magiska gränser
Magi är ett tillvägagångssätt. Den kan vara en livsstil, en lösning på ett problem, en utveckling...... Det är bara du om sätter gränserna. Men gör aldrig någonting halvhjärtat när det gäller magi. Risken finns att det inte händer ett smack... Eller att resultatet inte blir alls som du tänkt dig...

Om du känner att du vill skriva och fråga mig något, var vänlig läs här först. :-)

© Copyright Beccus 2002 - 2013

Till Häxkonst & Magi

Till Index - Beccus Karlavagn

Photo © Beccus
Text © Beccus

Background © Beccus

Observera att allt jag har copyright på stannar här! Läs mer om vad som gäller här.