Beccus Karlavagn - Drömarbete

 

Drömarbete

Image © Beccus

Att analysera och bli hjälpt av sina drömmar är en nog så magisk process. (Det är det du drömmer när du sover som jag tänker på, inte dina dagdrömmar.) Drömmarna kan leda in mycket information från ditt undermedvetna till ditt medvetna jag. Information som du sen kan använda på alla möjliga vis; förstå dig själv bättre, lösa problem, förutse händelser, se passerad tid, få reda på och se nya saker… ja listan är lång.
Vår hjärna är komplicerad sak som hela tiden talar om saker för oss. Men många gånger tror jag inte vi har lyckats uppfatta meddelandet.

Det finns garanterat många olika sätt att gå tillväga i drömarbete. Vissa skaffar sig ett drömlexikon och går helt efter det. Andra tolkar drömmarna bokstavligt eller utifrån sin egen personlighet. Här kan jag bara gå in på ett synsätt som jag tycker är riktigt. Det behöver inte vara riktigt för alla.

När det kommer till drömlexikon, tror jag säkert man kan ha nytta av dem. Men jag tror inte att symbolerna nödvändigtvis har samma betydelse för alla. Därför är jag skeptisk till att slå i ett sådant så fort man drömt något man vill undersöka. Jag vill använda informationen från mina drömmar utifrån mig själv. För mig kan ett föremål eller en händelse i en dröm, både vara symbolisk och precis det den är. Det beror på omständigheterna. Både sanndrömmar och "fiktiva" drömmar förekommer och ibland är de en blandning av båda. Vad som är vad och hur de ska hjälpa mig, är upp till mig att lista ut.

Jag tar bara itu med de drömmar som givit mig ett starkt intryck. Ibland kan intrycket vara så starkt att drömmen följer med i dagar, kanske veckor. Ju starkare, desto mer information brukar det gå att få ut av den. Man minns känslor, händelser och saker i drömmen klarare och då blir allt lättare. Blir då en stark dröm till mera hjälp, ju starkare den är? För mig behöver det inte vara så. Det beror istället på hur bra jag kan förstå informationen i den. Finns där massor information som jag inte förstår, är den ju inte till mycket hjälp. Men jag är övertygad om; att ju mer en dröm berör en, desto mer information finns det i den.

Jag har hört att man ofta får starkare, informationsfyllda drömmar, precis innan man vaknar på morgonen. Att de drömmar som passerar under natten inte lika ofta har samma intensitet.

Och ja, alla drömmer. Men det är inte alltid man kommer ihåg på morgonen vad man drömt. Därför säger man "nej, jag drömde inget i natt."

För att lättare komma ihåg drömmen när man vaknat, ska man först ligga stilla och gå igenom den. Om man sätter igång att röra på sig precis efter uppvaknandet, försvinner alla fragmenten mycket fortare. Ju mer som stör en precis vid och efter uppvaknandet, desto mindre minns man drömmen.
När man hunnit vakna till ordentligt och gått igenom drömmen, är det bara att sätta sig att skriva ner den. Ju fortare man skriver ner den, desto mera detaljer följer med.

Ha en särskild anteckningsbok för ditt drömarbete. En "Drömmarnas Bok" eller "Book of Dreams" kanske, för att härma efter namnet på "Skuggornas Bok"? ;-)
Det som är en bra drömbok för just dig, vet du bara själv. En helt vanlig anteckningsbok eller block kanske, eller en egenhändigt gjord bok för den som vill knåpa. Eller kanske en köpt anteckningsbok som du dekorerar efter egen smak. Huvudsaken är ju vad som står i och att den ska fungera för dig.
Kanske vill du teckna ner drömmarna i en bok, och utvärderingar och/eller teorier av dem, i en annan. Se bara till att du kan använda dina anteckningar på bästa sätt.  

Skriv inte bara ner händelserna i drömmen, utan även känslorna. Symboler, bilder…. Ju mer du vet, desto mer har du hjälp av. Sedan är det bara att försöka tolka drömmarna utifrån sig själv. Försöka lära sig skilja på det symboliska och faktiska. Försöka lära sig hur ens egen hjärna varnar en själv och varslar om olika saker. Anteckna teorier och utvärdera i efterhand; var det som du trodde?

Fick du ut något bra av din dröm? Gav den dig något?
Hur kan denna dröm hjälpa dig just nu?
Dyker samma tecken upp för att påvisa särskilda saker?
Vad betyder det och det?
Vem var det som dök upp i drömmen? Varför?
Har något som hände i drömmen därefter slagit in i verkligheten?
Har det kommit fram en lösning på ett problem?
Jag har kunnat drömma lösningar på problem flera gånger. Det är verkligen givande. Hjärnan kan jobbar bra när man sover!
Ibland tycker jag tarot-korten kan vara givande i drömarbetet. De kan hjälpa till med tolkning och vägledning. Lägg på drömmen helt enkelt, för att finna vägar och svar.

Dröm vackert och lycka till!

© Copyright Beccus 2003 - 2013

Till Index - Beccus Karlavagn

Image © Beccus
Text © Beccus
Background © Beccus

Observera att allt jag har copyright på stannar här! Läs mer om vad som gäller här.

Background © Beccus