Beccus Karlavagn - Häxkonst & Magi - Besvärjelser

 

Besvärjelser

Photo © Beccus

Besvärjelser, ramsor, spells, formler…. De kan ha olika namn men betyder oftast samma sak. Man använder dem för att få saker att hända i den riktning man själv vill. Besvärjelser kan läsas upp både som de är själva och i samverkan med någon annan handling. Det utformar man själv.

All magi ska man vara försiktig med. Man ska aldrig ge sig in på något man inte behärskar. Särskilt gäller detta besvärjelser! Utformas en besvärjelse fel, kan den ge helt andra effekter än vad du tänkt dig.

Hur man utformar dem
En bra grundregel är först och främst att du inte får skada andra genom din besvärjelse. Du får bara reflektera tillbaka angrepp utifrån, som ett försvar. Skulle du skada någon, kan du räkna med att du får tillbaka minst tredubbelt själv i slutändan. Allt du ger ut, får du nämligen tillbaka inom magin. Gott som ont.

Tänk noga på hur du utformar meningarna i en besvärjelse. Det kan lätt bli feltolkningar. Utforma därför det du vill uppnå i raka och rena ordalag; utan krusiduller. Man behöver inte ha rim om man inte vill. Det är det du vill säga som är viktigt, inte om det låter snyggt. Däremot kan det ju vara praktiskt om det känns rytmiskt och lätt att läsa upp. På det sättet kan ju rim vara bra. Gör som du själv finner bäst. Språket spelar heller ingen roll; det är du som ska veta vad du säger och vad det kommer att leda till. I magins värld funkar alla språk! De magiska trådarna drar du i ändå. :-)

Se till att du har formulerat dig rätt. Annars kanske du får uppleva negativa konsekvenser på någon annan punkt, för att uppnå det du ville med din besvärjelse! Eller ännu värre; en annan människa får betala för vad du vill uppnå! Se alltid över formuleringen, så det inte finns någon risk att någon annan får lida för vad du önskar.

Kärleksmagi kanske är lockande att prova på. Mitt råd är att avstå. Det är svårt att få till en bra besvärjelse med någon annans känslor inblandade, utan risk att skada vederbörande.... Dessutom vill du väl ha äkta kärlek?

För att en besvärjelse överhuvudtaget ska ha en chans att fungera, måste man lägga ner själ och hjärta i den. Gör ingenting halvhjärtat.

Vikten av att skriva allt själv
Jag vill förklara varför man inte bör samla på sig andras besvärjelser och använda. Kan du inte skriva en egen, ska du heller inte läsa upp en. Bara för att någon annan har skrivit den, behöver den inte vara bra. Jag får ofta mail från folk som kan ha de mest fantasifulla ursäkter, för att jag ska skriva ner besvärjelser och dyl. åt dem! Jag skulle kunna, men gör det inte. Varför? Därför att; kan man inte utforma en besvärjelse själv, bör man heller inte uttala en! Vare sig en besvärjelse är bra för ens magiska mål eller ej, bör man inte uttala den, om man inte är redo.

Kan man det magiska arbetets grunder, vet man vad man bör och kan ha för ”ingredienser” till en besvärjelse, för att den ska få den effekt man vill. Man vet också vad den inte bör innehålla…

På denna hemsida finns endast exempel-besvärjelser som är till för vägledning. Där de förekommer har jag också angivet detta. Genom dessa exempel får du inblick i hur man kan bygga upp en besvärjelse, men ingredienserna för ditt specifika magiska mål, måste du själv behärska och passa in. Självklart är det inget fel i att ta inspiration eller idéer från andra! Tvärtom! Men om du bara kopierar hela paketet rakt av, kanske det inte alls passar just dig och dina syften.

Så skriv inte och be mig utforma besvärjelser eller dyl. åt dig, för det gör jag inte! Dessutom är det svårare för någon utomstående att skapa en perfekt besvärjelse eller ritual, för någon annans magiska mål. Även om man i huvudsak har liknande tankar om målet, kan detaljerna skilja sig betydligt. Man har själv bäst inblick i sina egna magiska mål och syften. Följaktligen skapar man bäst material själv!

Dessutom… om något skulle gå fel –alla kan ju trots allt göra en miss, van som ovan, även om den ovane gör det oftare- kan man bara beskylla sig själv. Med detta faktum kommer vi in på ämnet direkt och indirekt inblandning:
Blanda inte in andra på ett direkt sätt i din magi! Med det menar jag; Utöva inte magi mot andra (vare sig med goda eller onda avsikter) utan deras vetskap och tillstånd. Det magiska arbete du utför, har du också ansvar för! Glöm aldrig det!
Självklart kan andra beröras indirekt av din magi, även om den inte riktas mot dem personligen. Det är därför extra noga att du alltid utformar dina besvärjelser och dyl. på rätt sätt.

En bra jämförelse:
Alla dessa magiska ”recept” som man utformar för att uppnå ett magiskt mål, skiljer sig radikalt från exempelvis vanliga recept när man bakar. Ett misslyckat bakverk kan du nämligen kasta bort. Ingen behöver äta upp det. Ett misslyckat magiskt ”bakverk” är det värre med! Det kan du själv få äta upp tre gånger värre, än du bakade det till! Eller ännu värre; Någon annan får äta upp det!!!

Detta är mina fulla och fasta övertygelser och åsikter, och jag vet att många magiska utövare håller med mig. Dock inte alla. Då och då stöter man nämligen på material där väldigt avancerade magiska besvärjelser, ritualer och dyl. för ett särskilt magiskt mål, spaltas upp. Så egentligen förstår jag inte varför så många skriver till mig och ber mig utforma material åt dem?!
Visst, om man inte har tillräcklig inblick i det magiska arbetet, kan jag förstå frågan. Men om man, efter att ha läst ovanstående, fortfarande vill att andra ska utforma ens magiska arbetsmaterial, tycker jag att det tyder på dålig respekt både för magin, för en själv och andra människor! Det är min fasta övertygelse.

Om du nu trots allt har bestämt dig för att utföra andras nedskrivna material till punkt och pricka, trots att du inte behärskar innehållet, är det helt på ditt eget ansvar! Material hittar du säkert någonstans. Mitt råd är att du avstår, men hur du gör, vet du bara själv. Men jag tänker inte bidra till andras misslyckade magiska ”bakverk” (som ev. slår mot fler än dem själva)! Det får ni stå för själva!

Vana magiska utövare är isåfall de som med mest framgång kan använda andras material. Men å andra sidan brukar den vane utövaren (efter vad jag hört och sett) isåfall göra ändringar av materialet för att det ska bli perfekt i deras ögon. Med andra ord; vill du använda det någon annan skrivit, var säker på att du vet vad du håller på med! Både du och din omgivning kan få lida för det annars!

Och med detta förväntar jag mig att slippa fler mail om att jag ska skriva besvärjelser till andra! :-)

Om du läst hela ovanstående text och vill ha fler tips och exempel på hur man bygger upp besvärjelser, gå då till Besvärjelser -vägledning.

© Copyright Beccus 2002 - 2013

Till Häxkonst & Magi

Till Index - Beccus Karlavagn

Photo of person with book and candles © Beccus
T
ext © Beccus
Background © Beccus

Observera att allt jag har copyright på stannar här! Läs mer om vad som gäller här.

Background © Beccus