Beccus Karlavagn -Häxkonst & Magi - Månceremoni

 

Månceremoni

Image © BeccusFullmånen har en stark och helande kraft, som är underbar att använda sig av. Här ger jag exempel på, och vägledning till en månceremoni
, som  är lätt att variera. Anpassa den för ditt eget bruk. Huvudsaken är att månceremonin passar just ditt syfte. Du kan använda den både inomhus och utomhus. Om du är inomhus, tänk på att befinna dig så du helst kan se månen, om det är möjligt. Fler tips finns under själva ceremoni-förslaget.

 

 • Välj en tidpunkt då det är fullmåne.

 • Om du vill kan du förbereda dig inför ceremonin genom att meditera en månsten. (Hur du mediterar en kristall, läser du mera om här.
 • Se till att du har allt du behöver till hands i din cirkel under ceremonin. Kanske vill du också ha något extra bara stående i cirkeln. En skål med vatten kanske, som symbol för månens förbund med vatten. Något från varje element? Välj själv.

 • Rengör platsen från negativa energier: Sopa med en kvast, elda din favoritrökelse och svep röken runt din plats eller bränn salvia och svep den röken . Visualisera hur negativ energi försvinner och platsen fylls med harmoni.

 • Vänd dig mot det väderstreck du finner bäst. Gärna dit månen befinner sig just då.

 • Slå en cirkel (med din krafthand, athamé eller bara visualisera den) runt dig själv.

 • Om du vill kan du här åkalla de fyra elementen; jord, eld, luft och vatten. Annars nöjer du dig med att åkalla/inbjuda månen. Det räcker tex. med att säga: "Måne/Mångudinna, kom till mig!" eller "Kära måne, vill du göra mig sällskap en stund?" eller hur du vill formulera dig. Känn därefter att månen "finns" där. (Du kan på liknande sätt åkalla elementen; tex. "Luft, kom till mig." Och känna att luften finns där. Samtidigt kan du, om du vill, vända dig till respektive elements väderstreck. Eller göra på annat sätt, som du finner bäst.)

 • Blunda och se månens klara skiva i ditt inre. Visualisera månskivan i ditt tredje öga i pannan. "Se" hur månkraft strömmar ner från månen och belägrar dig och platsen du valt att vara på. Allting badar i månkraft.

 • Öppna ögonen. Säg eller ropa exempelvis:
  Måne/Mångudinna, låt mig få ta del av din helande kraft och din djupa visdom!

 • Be månen om hjälp med det du behöver och har i åtanke. Du kanske vill ha månkraft som extra krydda för något i ditt magiska arbete. Eller för att ge dig själv styrka eller helande i största allmänhet.. Du kanske behöver månkraft för fruktsamhet eller menstruationsbekymmer om du är kvinna. Eller för att få hjälp med drömarbete. Månen representerar ju bla. kvinnlighet, fruktbarhet, cykler, pånyttfödelse, tillväxt, liv, avtagande, död, drömmar, önskningar, känslor, kärlek, mystik, vatten, natt.... Kanske vill du bara tacka månen för den hjälp, kraft och inspiration den ger dig. Kanske behöver du hjälp med en dröm att gå i uppfyllelse? Eller hjälp att kunna ge och ta emot kärlek till fullo? Det finns många ändamål och inriktningar.

 • Framför dina avsikter tydligt, på det sätt du finner lättast. Du kan sjunga, tala, ropa... Det behöver inte vara några rim eller så. Du kan till och med använda symboler och ting. Det behöver inte vara ord. Du kan tex. fylla en månsten med månkraft och kyssa den, för att efter ceremonin bära den på dig till nästa fullmåne; både som på hyllning till Mångudinnan och som krafthjälp mellan varje fullmåne. Eller teckna (om du är tjej) ned din inre måncykel (menscykel) på en pappskiva och fyll i månens cykel bredvid den. Detta för att eftersträva synkronitet och harmoni i den inre respektive yttre cykeln. Om inte annat för att helt enkelt försöka få ordning på en oregelbunden menstruationscykel.

 • När du är färdig, kan du blunda och visualisera månskivan i ditt tredje öga igen, och "se" hur månkraft strömmar ned från månen uppe på himlavalvet och ned till ditt tredje öga.

 • När du känner att det är "klart", stänger du om ditt tredje öga med ett visualiserat skirt, men samtidigt starkt lock.

 • Eventuella kraftrester mellan dig och månen visualiserar du tillbaka till månen.

 • Öppna ögonen och tacka varmt månen/Mångudinnan för deltagande och hjälp. Låt den/henne återgå. Tacka även elementen och låt dem återgå, om du åkallat dem. Tacka också dig själv.

 • Öppna cirkeln genom visualisering eller med athamé/krafthand.

 

Inomhus eller utomhus?

Fördelen med att vara ute är ju att man får vara i naturen, när man genomför ceremonin. Det är alltid bäst.
Det finns ju oftast fler variationsmöjligheter om man håller till ute. Jag upplever att det blir kraftfullast då man är utomhus och det är molnfritt åtminstone så pass, att man kan se månen klart. Men ibland är det kanske inte praktiskt möjligt att hålla till ute, och då får man hålla till inomhus och helst då kunna se månen genom ett fönster.

Du kan automatiskt ha en större cirkel utomhus. Man kan också tända en (säker och laglig) eld framför sig. Eller varför inte ha marschaller eller ljus längs med cirkeln, men då måste den vara så pass stor att man inte bränner sig på dem! Eller ännu värre; sätter eld på sina kläder! Varning där alltså! Ha tända stearinljus framför dig i eller utanför cirkeln, om det känns enklare.
Du kan dansa en vild häxdans till månens ära eller yla som en varg så högt du förmår. Det är kanske inte lika lätt inne....

Det går bra att stå under hela ceremonin om du vill. Eller använd något att sitta på, om du hellre vill det. Ett annat tips är att hänga upp ett vindspel i närheten. Det ger trevligt ackompanjemang.

Du kan markera din cirkel med något; blommor, stenar…. Om du befinner dig på grus- eller ler-underlag eller i snö, kan du rita upp din cirkel med en pinne osv.

Annat att tänka på
Kom alltid ihåg att vara varsam mot naturen. Lämna platsen som den var när du kom. Släck ev. eld osv.

Lycka till!

© Copyright Beccus 2002 - 2013

Till Häxkonst & Magi

Till Index - Beccus Karlavagn

All images/photos on this page © Beccus
Text © Beccus

Background © Beccus

Observera att allt jag har copyright på stannar här! Läs mer om vad som gäller här.

Background © Beccus