Beccus Karlavagn - Häxkonst & Magi - Pentagrammet

 

Pentagrammet

Image © Beccus

Inom häxkonsten används pentagrammet (med spetsen uppåt). Det är en väldigt fiffig symbol som man kan rita i ett enda penn-drag. Den har funnits väldigt länge och på många olika platser i världen; i olika kulturer och med flera betydelser. Det kan också se lite olika ut. Här koncentrerar jag dock mig på den variant som brukar förekomma inom den goda häxkonsten.

Pentagrammet symboliserar både de fyra väderstrecken och anden, och de fyra elementen och anden. Det symboliserar även människan; spetsen uppåt är huvudet, sidospetsarna armarna och spetsarna nedåt är benen. Det representerar också våra fem sinnen. Pentagrammet fungerar även som en symbol för den femte dimensionen.
Image © Beccus

Pentagrammet förekommer både med och utan en ring runtom själva stjärnan. Ringen symboliserar evigheten. Med ring brukar symbolen kallas pentakel. I vardagligt tal har jag dock märkt att många kallar även pentakeln för pentagram. 

Pentagrammet ger dig skydd mot onda makter och kan bäras som talisman. Ett pentagram att hänga runt halsen tex. kan du köpa i de flesta esoteriska butiker. De kan också vara bra att använda i ritual-sammanhang och liknande.

Du kan skydda ditt hem med pentagram. För att göra det behöver du inte springa och köpa en massa pentagram på affären! Det går bra att tex. rita dem på papper eller liknande och sätta upp, rista in i olika saker eller helt enkelt teckna dem i luften då och då. Använd pentagrammet på dörren mot onda avsikter. Förr ritade folk pentagram på boningshusen för att hålla det onda borta. Att ha det runt halsen är också idealiskt. Det fungerar avväpnande.

Inom religionen Wicca använder man ofta pentagrammet som en symbol för själva religionen.

Pentagrammet har också burits av goda häxor längre tillbaka i tiden. Ett upp och ned-vänt pentagram (med spetsen nedåt) tillhör inte den goda häxkonsten.

Rita pentagrammet från detta håll om du vill fördriva:

Rita pentagrammet från detta håll om du vill åkalla:

© Copyright Beccus 2001 - 2013

Till Häxkonst & Magi

Till Index - Beccus Karlavagn

All images and animations on this page © Beccus
Text © Beccus

Background © Beccus

Observera att allt jag har copyright på stannar här! Läs mer om vad som gäller här

Background © Beccus