Beccus Karlavagn - Häxkonst & Magi - Ritualer

 

Ritualer

Foto © Beccus

Ritualer genomför vi varje dag, utan att tänka på det. En ritual är nämligen inget konstigare än att man gör något i en fastställd ordning. Magiska ritualer genomför man därför att man vill uppnå ett magiskt mål. Man har alltså ett magiskt syfte med ritualen.

Genomför därför aldrig en magisk ritual, om du inte har syftet klart för dig. Om du inte har något syfte med ritualen, finns det ju ingen anledning att genomföra den, eller hur? Låter onödigt att påpeka kanske, men ibland hör jag folk genomföra magiska ritualer bara för att "det ska vara så" eller för att "alla andra gör så". De har inget mål med den, utan gör den bara. Därav mina kommentarer. Magi är inte att leka med.
Ha alltså dina syften och tillvägagångssätt klart för dig, för att undvika obehagligheter. Och för att slippa riskera att det inte händer ett smack. Man måste vara engagerad och tro på det man gör. Det är något jag ofta återkommer till på denna hemsida! :-)

Utformning
Du kan alltid utforma din alldeles egna ritual som passar just dig. Kan du inte det, ska du inte genomföra den. Då bör du lära dig mer först.

Det finns olika traditioner på hur en bra ritual ska utformas. Du gör på det sätt du anser är riktigt. Vad behöver du för att uppnå ditt magiska mål? Vilken tid är det bäst att arbeta magiskt med det du vill uppnå? Vad behöver du ta hänsyn till? Utforma ritualen i lugn och ro. Lär dig allting utantill för att din ritual ska flyta på och få så bra resultat som möjligt. Träna dig i att göra flera saker samtidigt och fortfarande klara att hålla skärpan och engagemanget. En ritual kan nämligen innebära att man både visualiserar samtidigt som man gör fysiska saker. Det är inte så lätt som det låter, om man ska lyckas att helhjärtat utföra allting på rätt sätt.   

En bra idé är att skriva ned alla ritualer och även utvärderingar av dem. På så vis kommer du ihåg allt bättre för framtida bruk. Kanske behöver du förbättra en ritual? Eller utforma den på annat sätt för uppnå önskat resultat?

Vikten av att skriva allt själv
Jag vill förklara varför man inte bör samla på sig andras ritualer eller dyl. och använda. Kan du inte skriva en egen, ska du heller inte uföra den. Bara för att någon annan har skrivit den, behöver den inte vara bra. Jag får ofta mail från folk som kan ha de mest fantasifulla ursäkter, för att jag ska skriva ner ritualer och dyl. åt dem! Jag skulle kunna, men gör det inte. Varför? Därför att; kan man inte utforma en ritual själv, bör man heller inte genomföra  en! Vare sig ritualen i fråga är bra för ens magiska mål eller ej, bör man inte göra den, om man inte är redo.

Kan man det magiska arbetets grunder, vet man vad man bör och kan ha för ”ingredienser” till en ritual, för att den ska få den effekt man vill. Man vet också vad den inte bör innehålla…
”Ingredienserna” kräver också att man förstår dem och vet hur man jobbar med dem. Du kanske inte behärskar allt i en ritual som någon annan utformat. Exempelvis hur man tar upp, riktar och jordar energi. Om det ingår och man inte behärskar det, kan det ju sluta hur som helst. Att tex. försöka använda sig av elementen utan att ha inblick i och förståelse för hur de fungerar, är heller inget att rekommendera.

På denna hemsida finns endast exempel-ritualer som är till för vägledning. Där de förekommer, har jag också angivet detta. Genom dessa exempel får du inblick i hur man kan bygga upp en ritual, men ingredienserna för ditt specifika magiska mål, måste du själv behärska och passa in. Skräddarsy ritualerna så de passar dig, om du vill använda dig utav någon av dem.

Självklart är det inget fel i att ta inspiration eller idéer från andra! Tvärtom! Men om du bara kopierar hela paketet rakt av, kanske det inte alls passar just dig och dina syften.

Så skriv inte och be mig utforma ritualer eller dyl. åt dig, för det gör jag inte! Dessutom är det svårare för någon utomstående att skapa en perfekt ritual, för någon annans magiska mål. Även om man i huvudsak har liknande tankar om målet, kan detaljerna skilja sig betydligt. Man har själv bäst inblick i sina egna magiska mål och syften. Följaktligen skapar man bäst material själv!

Dessutom… om något skulle gå fel –alla kan ju trots allt göra en miss, van som ovan, även om den ovane gör det oftare- kan man bara beskylla sig själv. Med detta faktum kommer vi in på ämnet direkt och indirekt inblandning:
Blanda inte in andra på ett direkt sätt i din magi! Med det menar jag; Utöva inte magi mot andra (vare sig med goda eller onda avsikter) utan deras vetskap och tillstånd. Det magiska arbete du utför, har du också ansvar för! Glöm aldrig det!
Självklart kan andra beröras indirekt av din magi, även om den inte riktas mot dem personligen. Det är därför extra noga att du alltid utformar dina besvärjelser och dyl. på rätt sätt.

En bra jämförelse:
Alla dessa magiska ”recept” som man utformar för att uppnå ett magiskt mål, skiljer sig radikalt från exempelvis vanliga recept när man bakar. Ett misslyckat bakverk kan du nämligen kasta bort. Ingen behöver äta upp det. Ett misslyckat magiskt ”bakverk” är det värre med! Det kan du själv få äta upp tre gånger värre, än du bakade det till! Eller ännu värre; Någon annan får äta upp det!!!

Detta är mina fulla och fasta övertygelser och åsikter, och jag vet att många magiska utövare håller med mig. Dock inte alla. Då och då stöter man nämligen på material där väldigt avancerade magiska ritualer, besvärjelser och dyl. för ett särskilt magiskt mål, spaltas upp. Så egentligen förstår jag inte varför så många skriver till mig och ber mig utforma material åt dem?!
Visst, om man inte har tillräcklig inblick i det magiska arbetet, kan jag förstå frågan. Men om man, efter att ha läst ovanstående, fortfarande vill att andra ska utforma ens magiska arbetsmaterial, tycker jag att det tyder på dålig respekt både för magin, för en själv och andra människor! Det är min fasta övertygelse.

Om du nu trots allt har bestämt dig för att utföra andras nedskrivna material till punkt och pricka, trots att du inte behärskar innehållet, är det helt på ditt eget ansvar! Material hittar du säkert någonstans. Mitt råd är att du avstår, men hur du gör, vet du bara själv. Men jag tänker inte bidra till andras misslyckade magiska ”bakverk” (som ev. slår mot fler än dem själva)! Det får ni stå för själva!

Vana magiska utövare är isåfall de som med mest framgång kan använda andras material. Men å andra sidan brukar den vane utövaren (efter vad jag hört och sett) isåfall göra ändringar av materialet för att det ska bli perfekt i deras ögon. Med andra ord; vill du använda det någon annan skrivit, var säker på att du vet vad du håller på med! Både du och din omgivning kan få lida för det annars!

Och med detta förväntar jag mig att slippa fler mail om att jag ska skriva ritualer eller dyl. till andra!:-)

© Copyright Beccus 2004 - 2013

Till Häxkonst & Magi

Till Index - Beccus Karlavagn

Photo © Beccus
Text © Beccus
Background © Beccus

Observera att allt jag har copyright på stannar här! Läs mer om vad som gäller här.

Background © Beccus