Beccus Karlavagn - Häxkonst & Magi - Symboler

 

Symboler

 

Symboler är viktiga hjälpmedel i det magiska arbetet. Här följer de vanligaste som man kan ha nytta av att kunna. Observera att alla bilderna (och texten med för den delen) stannar här, eftersom jag har copyright på dem!

Triquetra

Triguetras sägs betyda ungefär tre hörn eller triangulär på latin. Och tre hörn har ju symbolen onekligen. Den förekommer både med och utan ringen i utkanten av själva symbolen. Den kallas också keltisk knut.

Denna symbol återfinns bl.a. i paganismens och kristendomens treenighet, men även i andra kulturer. Med tanke på att den förekommer på så många ställen och har gjort under lång tid, varierar symbolens betydelse. Betydelsen brukar dock vara förankrad i trefaldighet av någon form. Att tre anses vara ett heligt och magiskt tal, är vanligt på många ställen. Var triquetran först dök upp, kan vara svårt att med säkerhet säga.

 

Ankh

Denna symbol står för liv och evigt liv, återfödelse och reinkarnation. Ankh-korset omnämns också som livets nyckel, crux anasta eller öglekors.
Symbolens utformning visar i övre delen kvinnligheten (livmoder) och nedre delen manligheten (fallos). Den aspekten visar fruktbarhet och fortplantning, som ju är förutsättning för liv. Cirkeln upptill är i sig en symbol av evighet och kretslopp; att allt går runt som i en evig cykel.
Ankh-korset dyker upp på många ställen, precis som triquetran. Var det första gången dök upp, kan vara svårt att med säkerhet säga. Det förekom i alla fall i Egypten långt tillbaka.

 

Symboler i häxkonst i allmänhet:

 

Altare

Besvärjelse

Ljus

Bägare

Kittel

 

 

 

 

 

 

Rökelsekar

Kvast

Bål

Athamé/Svärd

Vatten

 

 

 

 

 

 

Vin

Eterisk olja

Örter

Trollstav/Spö

Magisk cirkel

         

 

 

Förbannelse, gift

Soluppgång

Solnedgång

 

 

 

 

Symboler för månens faser:

 

Fullmåne

Mörkermåne

Tilltagande måne

Avtagande måne

 

Årstidernas symboler: 

 

Vinter

Vår

Sommar

Höst

 

Element-symboler:

 

Jord

Luft

Eld

Vatten

Läs mer om Elementen här.

 

Pentagrammet/Pentakeln
kan du både se och läsa om här.

© Copyright Beccus 2004 - 2013

Till Häxkonst & Magi

Till Index - Beccus Karlavagn

All images of symbols © Copyright Beccus
Text © Beccus
Background © Beccus

Observera att allt jag har copyright på stannar här! Läs mer om vad som gäller här.

Background © Beccus