Beccus Karlavagn - Tarot

 

Spå i Tarot

Photo © Beccus

Det råder delade meningar om hur länge tarotkorten egentligen funnits och varifrån de ursprungligen kommer. Det sägs bl.a. att man kunnat spåra dem tillbaka till 1300-talet. Om det verkligen är så, vet jag inte.De äldsta bevarade lekarna ska i alla fall komma från Italien och härstamma från 1400-talet. Det sägs också att vår vanliga kortlek kommer ur taroten.

Uppbyggnad av tarotleken
En tarotlek är uppbyggd av Stora och Lilla Arkanan. Sammanlagt finns där 78 kort. Stora Arkanan är Ödeskorten och de är numrerade från 0 till 22. Varje kort visar olika medvetande-tillstånd som förekommer hos en människa. Man kan använda bara Stora Arkanan, om man mest vill få lite perspektiv och ordning på tankarna.

Lilla Arkanan innehåller 56 kort uppdelade i fyra sviter/familjer; Bägare, Mynt, Stavar och Svärd. Varje svit är numrerade; ess, två, tre, fyra, fem, sex, sju, åtta, nio, tio, prinsessa, prins, drottning, kung. Lilla Arkanan visar samspel med omvärlden.

En tarotlek kan man köpa i de flesta esoteriska butiker. De är ganska dyra; uppåt 200 kr eller mer. (Läs om internet-butiker som säljer tarotlekar här.) Var därför rädd om dina kort, så de håller länge.

Vad ska tarot vara bra för?
Med tarotkorten få vi veta hur det står till med de olika energierna i vår närhet. Det finns alltid något helande med varje situation; syftet är att hjälpa -inte stjälpa. Man ska få insikt, inblick och på så sätt vara förberedd och ha chans hantera saker bättre. Man får en överblick, se saker ur flera vinklar och ges chans att vara beredd. Detta istället för att allt ska komma som en överraskning och att man känner att man inte hanterar det på bästa sätt, lurar sig själv eller väljer att inte se saker. Ju bättre koll på läget; desto bättre förutsättningar!

Hur man går tillväga:
Börja med att lära känna korten, deras budskap och betydelser. Ta ett i taget och få en "bild" av det. Det är som en personlighet. Titta på dem, studera dem ingående.
Ta hjälp av enklare tarotguider för att mjukstarta. Skaffa därefter en tarotbok, om du tycker att du vill lära dig mera; om tarot är något för dig. Det är kanske onödigt att införskaffa både bok och lek på en gång, om man upptäcker att man inte alls vill hålla på med det.

Man får ta ställning till om man vill använda sig av omvända betydelser i upp-och-ner-vända kort. Som nybörjare kan det dock vara enklast att börja med rättvända kort och då bara Stora Arkanan. Blanda då alltid så alla kort ligger på samma håll, och tolka positivt och negativt med hjälp av korten bredvid. Med mera övning och mer kunskap om kortens betydelser, kan man rotera och blanda korten på olika håll, och tolka utifrån rättvända och upp-och-ner-vända kort. Även här har förstås intilliggande kort betydelse, men kortet i sig självt kan specificera.

Förberedelser
Förbered dig noga före läsningarna. Du bör vara så opåverkad som möjligt, för att göra en så korrekt läsning som möjligt. I början kan det vara särskilt svårt att vara tillräckligt avslappnad och inte ha förutfattade meningar om vad korten ska säga. Därför är det viktigt att meditera innan och göra avslappningsövningar. Ju mera "nollställd" du är, desto bättre läsning gör du.

Se till att vara i ett rum där du förblir ostörd. Levande ljus tycker jag, om än inte är ett måste, men nästan. Sitt bekvämt, vare sig du sitter på en stol, säng, soffa, kudde på golvet, eller var det kan vara. (Den som vill har förstås renat platsen före.) En självklarhet är att det ska vara rent och dammfritt där du lägger korten, så det ska jag väl knappast behöva påpeka. Man kan använda en duk eller något tygstycke att lägga på, om man vill. Svart tyg är då att föredra.

Jag brukar rena leken kort före varje användning, för att inte blanda in fel energier på fel ställe. Du gör själv som du vill.
Blanda leken tills den känns färdigblandad. Ibland kan det ta längre stund, ibland kortare. Sedan är det dags att lägga ut korten i någon av läggningsvarianterna.
Gör alltid klart mellan dig och korten vad du lägger på och vem du lägger på. Visualisering och en etablerad "kontakt" mellan dig och dina kort, gör detta genomförbart. Efter lite övning känns det oftast inte så svårt.

Utläggning
När du lagt ut korten, låt blicken glida över dem. Låt dem tala till dig. Låt ditt undermedvetna fånga upp symboler och ge dig nycklar till tolkning. Vilka kort ligger upp och ner? I vilken position befinner sig vart och ett av korten? Låt detta ta en liten stund, innan du börjar själva läsningen.

Spå inte andra än dig själv, förrän du är riktigt van att lägga tarot. Var helt säker på att du kan göra en oberoende läsning för någon annan, innan du ger dig in på det. Annars finns risken att du i själva verket sitter och tolkar dina egna energier och problem, istället för den du ska läsa åt. Ditt sinne ska vara nollställt, men samtidigt inställt på en tolkning för den som sitter mittemot dig.

Låt honom eller henne kupera leken, efter att du blandat den och det är dags att lägga ut korten. På så vis integreras energin från den som ska spås. Du kan också låta din klient blåsa lite på leken, innan du får tillbaka den för utläggning. Detta är exempel; du kanske kommer på något annat som passar dig bättre. Huvudsaken är ju att det fungerar.


Några tips
Låt din tarotlek vara undanstoppad på ett bra ställe, då du inte använder den. Asken som korten kommer i, skyddar utmärkt. Var rädd om den.

Vissa är hemskt noga med att ingen annan håller i deras tarotkort, ens under en läsning. Det är olika. Man gör som man själv vill. Jag personligen tycker det är helt OK att personer som står en nära får hålla i dem, och den som ska spås förstås. Jag renar korten före användning ändå och präglar dem med mina energier. Hur du gör, är förstås upp till dig.

Exempel på läggningar

Guide till Stora Arkanan

Presentation av Lilla Arkanan

© Copyright Beccus 2003 - 2010

Till Index - Beccus Karlavagn

Photo of tarot-cards © Beccus
Text © Beccus
Background © Beccus

Observera att allt jag har copyright på stannar här! Läs mer om vad som gäller här.