Beccus Karlavagn - Väsen - Sjörået

 

Sjörået

Image linkware from MP Dollz.

Precis som skogsrået råder över skogen, råder sjörået över sjön. Havsfrun kallas hon när hon dyker upp ute på havet. Hon har inflytande över vattnets invånare och rår över sjögången. Den som gör sig osams med henne, kan hon dränka eller frånta fiskelyckan.

Man finner Sjörået naken ute på en klippa eller upptäcker henne när hon helt plötsligt dyker upp ur vattnet. Hon vill gärna klättra upp i båten, för att få sig ett nyp av en ensam fiskare. Hon har långt antingen svart, grönt, silver- eller guldfärgat, böljande hår. Hon kan uppträda antingen med fiskstjärt eller med ben som vi människor. Överkroppen ser ut som en människas. Baksidan vill hon inte visa, eftersom hon har ett stort ruttet hål i ryggen och i vissa fall även svans.

Sjörået har också förmågan att kunna förvandla sig till andra gestalter och då kan det vara svårt att känna igen henne.

Hon är karltokig och älskar sex och kärlek. Vill man hålla sig väl med henne, är det dock bäst att vara henne till lags på andra sätt. Ge henne något att äta eller något annat hon behöver. Hon glömmer nämligen aldrig tjänster och återgäldar dem genom god fiskelycka, lugn sjögång eller tur när det stormar. Utbyten av denna sorts tjänster är att föredra, eftersom man inte vet vad det kan bli av den man som haft intimt umgänge med sjörået. Har han otur blir han för evigt berövad vettet eller trånar ihjäl sig efter sjörået. Särskilt förtjust är sjörået i unga förlovade män. Hon kan förvandla sig till fästmön till mannen i fråga och lura honom till sig.

Vill man trots allt kalla sjörået till sig, kan man spela musik för det tycker hon om. Precis som skogsrået, kan hon själv uppbringa en vacker och lockande sång som är svår att motstå.

Om man sett sjörået sitta och visa sin baksida som hon ju skäms för, ska man ta det som en allvarlig varning om dåligt väder.

Förr sades att den som ville ha god fiskelycka offrar en peng till sjörået och läser formeln:

"Här får du silver, här får du guld,
du får aldrig mera om ej fiskeväskan är full."

© Copyright Beccus 2003 - 2010

Tillbaka till Väsen

Till Index - Beccus Karlavagn

Image © MP Dollz; made with Moonpixel´s Fantasy Maker.
Text © Beccus
Background © Beccus

Observera att allt jag har copyright på stannar här! Läs mer om vad som gäller här.